Araçlar arızalanmadan önce uyarılar verir. Gelen sesler, sürüşteki değişiklikler bunlara örnektir. Egzozdan çıkan duman renkleride verdiği tepkilerdendir. Hemen müdahale etmek, ileride yaşanacak sorunları ve masrafları önlemenizi sağlar.


Siyah (Kara) Duman

Egzozdan siyah dumanın yoğun çıkması; hava filtresi tıkalı ise yeterli hava gitmez, yanma işleminde zorlanma olur ve siyah duman atar. Araç yağ yakıyorsa yine siyah duman atabilir. Dizel yakıt içinde karbon oranı yüksektir, tam olarak yanmamış yakıt kara dumana neden olabilir. Gaza ani basınca az miktarda çıkması normaldir. Rölantide veya sürüş sırasında gaza basınca kara duman çıkıyorsa; enjektör, turbo, EGR veya mazot pompasında arıza olabilir. Kötü yakıt, gaza aniden yüklenme ve aşırı yüksek devirlerde kullanımda siyah duman oluşturur, bu yakıtın tam yanmadan egzozdan atıldığını gösterir. Hafife alınmaması gerekir. Fazla tüketilen yakıt ve düşük performanslı sürüşün habercisidir.


Gri Duman

Egzozdan gri duman çıkması; turbonun yağ yakması ile dumanın gri renkte olması en sık karşılaşılan sorundur. Motorun yağ eksiltip eksiltmediğine bakılarak bu anlaşılır. Araç otomatik şanzımanlı ise vakum sağlayan modül arızalanmış olabilir. Yüksek ihtimalle şanzıman yağı motora sızıyor ve gri renkli dumanın oluşmasına neden oluyordur. Ayrıca karter havalandırma valf arızasıda, yağ kaçağına neden olabilir.


Beyaz Duman

Egzozdan beyaz duman çıkması; egzozdan su buharı şeklinde ince bir beyaz duman çıkması normaldir. Bu duman çok yoğun ve beyaz ise mutlaka kontrol ettirmek gerekir. Silindir blok contası, çatlak silindir bloğu veya silindir kapak hasarı anlamına gelir. Dikkate almak gerekir, ileride büyük masraflar çıkarabilir.


Mavi Duman

Egzozdan mavi duman çıkması; motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Pistonlardaki segmanlar ya da supap contalarında aşınma meydana gelmiş olabilir. Turbo araçlarda bu duman, yağ sızmalarının habercisi olabilir. Zamanında önlem alınmazsa motoru tamamen yenilemeniz gerekebileceği için en çok dikkat edilmesi gereken duman rengi mavidir.


CleanDrive Türkiye Keyifli Sürüşler Diler.