Lastik hakkında bilinmesi gerekenler, 205/55R/16/91V bu rakam, harfler ve lastik etiketi üzerindeki bilgiler ne anlama geliyor?


205 / 55 R 16 91 V ne anlama gelir?


"205" (Lastik Taban Genişliği)

Yanaktan yanağa milimetre cinsinden ölçülen lastik taban genişliğidir.

 

"55" (Lastik Yanak Yüksekliğinin Taban Genişliğine Oranı)

Yanak yüksekliğinin lastik taban genişliğine yüzde olarak oranıdır.

 

"RLastiğin Yapısı

“R” harfi radyal anlamına gelir. Günümüzde üretilen yeni lastiklerin hemen hemen hepsi radyaldir.


"16" (Lastik Çapı)

Lastiğin inç olarak çapı (yanak genişliği).

 

"91" (Lastik Yük Endeksi)

Lastiğin maksimum yük taşıma (kg olarak) kapasitesidir. Lastiğin yük sınıfı yanakta, çap değerinin sağında bulunur. Yük endeksi 91 olan bir lastik 615 kg ağırlık taşıyabilir. Yeni bir lastik satın alırken hem yük sınıflarına hem de hız sınıflarına bakılmalıdır.

Uyarı: Yük limitlerini belirlemek için araç kullanım kılavuzuna bakınız. Araca aşırı yük bindirmek lastiklere ve araç parçalarına baskı yapar. Fazla yakıt tüketimine ve lastiklerin bozulmasına yol açabilir. Oluşan çatlaklar lastiğin patlamasına neden olabilir.


"V(Lastik Hız Sınıfı)

Hız sınıfı yanakta yük endeksi değerinden sonraki harftir. Örneğin, hız sınıfı V olan bir lastik saatte maksimum 240 km hıza ulaşabilir.


Lastik Etiketi Üzerindeki Bilgiler


Lastik Yakıt Verimliliği (etiketin sol üst kısmı) (Size)

Lastikler aracın daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir. Yüksek yakıt verim derecesine sahip lastikleri seçmek, bir depo yakıt ile daha çok kilometre yapmanızı ve CO2 emisyonunu azaltmanızı sağlar. Dönüş direncine bağlı olarak lastiğin yakıt verimi, en iyi yakıt ekonomisini ifade eden A sınıfı ile en kötü yakıt ekonomisini ifade eden E sınıfı arasında değişir. Yakıt verimi sağlayan lastikler dönerken daha az enerji harcar ve yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar.


Islak Zeminde Yol Tutuş Derecesi (etiketin sağ üst kısmı) (Tyre Class)

Islak zeminde yol tutuş, lastiğin ıslak zemin koşullarında yola tutunma özelliğidir. Islak zeminde yol tutuş ile yalnızca lastiğin ıslak zeminde frenleme performansını sağlar. Performans, A sınıfı ile E sınıfı arasında derecelendirilir. Yüksek derecede ıslak zeminde yol tutuşa sahip lastikler, ıslak yollarda tam fren uygulandığında daha kısa mesafede durur.

Not: Sürüş sırasında tavsiye edilen durma mesafelerine her zaman uyulmalıdır.


Lastik Ses Seviyesi (etiketin alt kısmı) (XY dB)

Lastiğin sürüş sırasında çıkardığı dış ses seviyesidir. İyi ses seviyesi A, B veya C sınıfı olarak sınıflandırılır. Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir. Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB'e sahiptir. En yüksek seviye, 72-77 dB'lik ses dalgaları oluşturur. Sadece birkaç desibellik bir artış, gürültü seviyelerinde büyük bir fark anlamına gelir. Aslında sadece 3 dB'lik bir artış, lastiğin ürettiği dış gürültüyü iki katına çıkarır. Ayrıca etiketin alt kısmında lastiğin karda veya buzda yol tutuş sembolleri yer alır.


Lastik Hız Endeksleri

Hız sınıfı, lastik doğru hava basıncı ve yük altında kullanıldığında lastiğin ulaşabileceği maksimum hızdır.

J: 100 km/saat, K: 110 km/saat, L: 120 km/saat, M: 130 km/saat, N: 140 km/saat, P: 150 km/saat, Q: 160 km/saat, R: 170 km/saat, S: 180 km/saat, T: 190 km/saat, U: 200 km/saat, H: 210 km/saat, V: 240 km/saat, Z: >240 km/saat, W:270 km/saat, Y: 300 km/saat


Lastik Çeşidi

“P” harfi (veya harf yoksa) bu binek otomobil lastiği olduğu anlamına gelir.


ECE Onayı

Pnömatik lastikler, lastiğin standartlara uygun olduğunu gösterir. Pnömatik lastik içindeki hava hücresi sayesinde darbeleri emer, bunun sonucunda düzgün olmayan yüzeylerde sürüş konforu ve kavrama artar. Darbe emici özellik nedeniyle, yükün hasar görme ihtimali azalır. Aracın uzun mesafeler gitmesi gerektiğinde, ısı artışı daha az olur, böylece lastiğin aşınma hızı yavaşlar.


Lastik Basıncı

Lastik için maksimum şişirme basıncıdır. Lastiklerin sürüş öncesi ısınmadan hava basınçları ayarlanmalıdır. Aracınızın direksiyon hakimiyeti, dönüş, frenleme ve yakıt verimliliği üzerinde etkili olacağı için tavsiye edilen lastik basıncı hakkında bilgi için araç kullanım kılavuzuna bakınız.


Lastik Sırt Aşınma Göstergeleri

“TWI” harfleri lastiğin sırt aşınma yerini belirtir. Lastiklerin sırt derinliğinin yeterli olduğundan emin olmak için bu göstergeleri düzenli olarak kontrol etmek faydalıdır. Sırt derinliği en az 1,6 mm’dir. Bu derinliğin altındaki lastikleri kullanmak güvenli değildir.


Lastik Üretim Tarihi

Dört haneli kod bulunur, "48 21" bu lastiğin üretildiği hafta ve yılı gösterir. Örneğin "48" 48.haftada üretildiğini, "21" 2021 yılında üretildiğini gösterir. Lastik ömrü ortalama 40-50 bin km arasıdır. Bundan sonraki kullanım lastik performansını düşürür ve güvenli değildir. Kullanılmamış yeni lastikler eğer uygun koşullarda saklanmış ise raf ömrü en fazla beş yıldır.


Lastik ve Jant Temizliği

Kimyasallar yerine, su ve sabun kullanmak yeterlidir.


Lastik Balans Ayarı

Janttan sökülen lastiğin balansı bozulur, tekrar takıldığında balans ayarı yapılmalıdır. Düzgün yapılmayan balans ayarı direksiyonda titremeye ve lastiklerin daha çabuk aşınmasına neden olur.


Kar Lastikleri

Kış mevsimi için özel üretilen lastiklerdir. Soğuk ve yağışlı havalarda zemin tutuşu daha iyidir. Kar ve çamur zeminlere rahat uyum sağlar. Üzerinde M+S sembolü kar ve çamur için olan kısaltmadır, ayrıca kar tanesi sembolüde bulunur. Kış lastikleri, 7 derecenin altına takılmalıdır.


RFT (Run On Flat) Lastikler

Patlasa dahi yol alabilecek şekilde tasarlanan RFT lastikler oldukça güçlendirilmiş yanak bölgesi sayesinde bir süre boyunca havasız da yol alabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede seyir halindeyken lastik patlasa dahi 80 km/h hız ile aracı en yakın servise götürebilir.


TYRE-FIX Teker Patlak Önleme Sistemi

TYRE-FIX, aracın güvenlik ve performansını arttırarak para ve zamandan tasarruf yapmanızı sağlayan çevre dostu teker patlak önleme sistemidir. TYRE-FIX lastik zırhı, vida ve çivi vb. batmalarında hava kaybını önler ve anında kalıcı olarak tamir eder. Lastik iç yüzeyine dolgu yaparak lastiklerin içinde oluşacak çatlamaları ve yırtılmaları önler.

TYRE-FIX Patlakları kapatmadaki üstün başarısına ek olarak;

 6 mm'ye kadar açılacak vida veya çivi deliklerine anında dolgu yapar, kalıcı olarak tamir eder

 Tekerlerin ömrü boyunca kalıcı koruma sağlar (sökülmediği sürece)

 Tekerlerin çalışma ısısını düşürür

 Lastik basıncını korur, hava kaybını önler

 Lastik iç yüzeyini sürekli besler, oluşacak çatlamaları ve yırtılmaları engeller

 Tekerlerin balanslarını bozmaz

 Lastik sensörleriyle tam uyumludur, sensörlerinizi devre dışı bırakmaz

 Tek kullanımda lastik ömrünü %25'e kadar uzatır

 Yakıt tasarrufuna %3'e kadar katkı sağlar

 Gözeneklerden hava kaybını önler

 Bagajında yedek lastik için yer olmayan araçlar için büyük bir kurtarıcıdır

 Tekerin içini sökmeniz gerektiğinde su ile kolaylıkla temizlenebilir

TIRE-FIX, lastiğin tüm ömrü boyunca yalnızca tek bir uygulama gerektiren kalıcı, jel benzeri bir lastik sızdırmazlık maddesidir. Lastiklerin iç tabakasına uygulanan koruyucu kaplama patlaklardan kaynaklanan lastik inmesini önlemek için formüle edilmiştir. Çalışma sıcaklığını düşürerek lastik ömrünü uzatır ve gözeneklerden hava kaybını önleyerek lastiklerin belirlenen basıncı korumasına yardımcı olur.