Motor blok yüzeyi ile üst kapak arasında bulunan silindir kapak contası, soğutma suyunun ve motor yağının geçişini sağlayan, sızdırmazlık görevi yapan motorun önemli parçasıdır.


Silindir Kapak Contası Ne İşe Yarar?

Üst kapak contası, üzerinde bulunan delikler ile motor bloğu ve üst kapak arasında su transferini sağlar. Yoğun sıcaklığın üretildiği pistonların üzerinde yer alan parça bu sıcaklığı motor soğutma suyu ile azaltır.

 

Silindir Kapak Contası Neden Yanar?

Aracın susuz kalması, hararet yapması sonucu aşırı ısınan contayı eritir ve motor suyunu pistonlara iletmeye başlar. Eğer araçta antifiriz kullanılmıyor ve motor yüksek devirlerde kullanılıyorsa, soğutma sisteminde oluşan arıza da buna neden olabilir. Aracın hararet yapması sonucu önlem amaçlı su depo kapağının açılması da suyun kaynamasına ve contanın yanmasına neden olabilir.

 

Üst Kapak Contası Arızası Nasıl Anlaşılır?

– Basınç düşer ve aracın soğutma sistemi düzgün çalışmaz

– Motorun silindir sıkıştırma basıncı düşer sabahları ilk çalışmada araç pistonlara yeterli havayı çekemediği için zor çalışır

– Conta üzerindeki su kanalları erimişse soğutma sıvısı yanma odasına iletir ve motor suyuda yakmaya başlar

– Silindir kapak contası üzerinde yağ kanalları varsa motor suyu yağa karıştırır ve su deposu koyu bir kıvam alır

– Yüksek ısı bloğun şeklinin bozulmasına neden olur

– Kapak üzerinde oluşan en küçük şekil değişimleride sıkıştırma basıncı düşer ve performansının düşmesine neden olur

– Aracın su seviyesi sürekli azalır ve egzozdan beyaz duman çıkmaya başlar

 Motor pistonlarına yağ girerse egzozdan mavi duman çıkar. Bu motor yağ kalitesini bozar

 Üst kapak contası yanmış motorların egzozundan yoğun beyaz duman da çıkabilir

 

Gaskit ile Silindir Kapak Contası, Radyatör Kaçak Tesbiti ve Kalıcı Tamiri

Motor soğutma sıvısının içerisine konularak arızalı bölümün tesbiti ve kalıcı tamiri, Gaskit ile ekonomik ve pratiktik bir çözümdür. Eğer aracınızın üst kapak contasının yandığında sürüşe devam ederseniz, yağ pompası, termostat gibi su ve yağın geçtiği parçalar da zarar görerek masraflar artacaktır.

 Gaskit, conta ve soğutma sızıntılarını tamamen kapatır ve onarır. Çatlamış, eğrilmiş veya yanmış kapak contaları, silindir ve soğutucu sızıntıları, sızıntı yapan radyatörler, yağ sızıntıları, motor bloğunda oluşan onarımları tespit etmek için tasarlanmış özel bir UV mürekkep içerir.

 Gaskit ayrıca paslanmaya karşı koruma sağlar.

 Gaskit, zararsız kimyasalların ve seramik mikro fiberlerin özel olarak formüle edilmiş bir karışımıdır. Soğutma sistemine eklendikten sonra, bileşenler soğutma sıvısı içinde süspanse edilir ve sistem boyunca dağılır.

 Gaskit, soğutma sıvısı sızıntısını durdurmak için bir conta oluşturarak çatlak veya delik içinde neredeyse anında birleşmeye başlar. Mikro fiber conta, bir aracın yanma odasının yüksek sıcaklıklarına ve basınçlarına dayanabilen güçlü ve kalıcı bir kapak oluşturur.