Dizel ve benzinli araçlarda düşük emisyon değerlerine katkı sağlamak ve egzoz gaz geri dönüşüm sistemi için EGR Valf'i bulunur. Bu araç içerisindeki döngünün sağlanması ve oksijen miktarının azalması ile yanıcılık ortadan kalkar. Oksijen gazının ortamda fazla bulunması ve doğru bir ateşleme sistemi oluşmaması halinde yanıcı bir gaz haline dönüşür. Bunun önüne geçmek için EGR'nin verimli çalışması gerekir. Temiz hava ile karışacak gaz miktarı motor tarafından belirlenir. Motor yanma odaları içerisinde yanmamış oksijeni kullanabilir hale getirir ve araç performansı artar.


EGR Valf'i Nasıl Çalışır?

Motor düşük yük durumundayken motor kontrol ünitesi tarafından EGR valf'inin açılması için komut verir. Valf açılır ve bir miktar egzoz gazı emme manifoldu içine gider. Silindirler içinde belirtilen nitrik asit ve azot oksit gibi zararlı gazların yanması sağlanarak, silindirlerden atılır. Silindirler içinde atılmış olan bu zararlı gazların büyük bir kısmı EGR içerisine doğru döner. Bazı motorlarda bulunan ara soğutucu egzoz gazlarının sıcaklığı düşürülür. Sıcaklığı düşürülmüş egzoz gazları EGR izin verdiği ölçüde emme manifoldu ile taze havaya karışır ve tekrar bir yanma döngüsü oluşur. Egzoz gazlarının tekrar yanması ve bu döngünün sürekli olarak devam etmesi sonucu ise egzoz gazlarının emisyon değerleri düşer. Silindir içerisinde yanma sıcaklığı düşer, egzoz gazlarının tekrar yanması ile verim yükselir. Verimin artması araç içerisindeki yakıt tüketimini olumlu etkiler ve yanma sıcaklığının düşmesi halinde de motor daha sağlıklı çalışır. EGR valf'i araç için önemli parçalardan biridir.


EGR Valf'i Arıza Belirtileri

– Performans düşüklüğü, gaz yememe

– Sarsıntı çalışma veya stop etme

– Yakıt tüketiminde artış

– Motor arıza ışığının yanması

– Çalışma sıcaklığında artış

– Rölantide dalgalanmalar

– Egzozdan siyah duman gelmesi

– Egzoz Emisyon değerlerinde artış


EGR zamanla egzoz gazlarının oluşturduğu kurumlarla kirlenir ve temizlemesi gerekir. Oluşan kurumlar zamanında temizlenmez ise EGR yanlış çalışır ve bozulur veya farklı arızalara ve masraflara neden olabilir.


CleanDrive Keyifli Sürüşler Diler.