Katalitik Konvertör (Katalizör)

Katalitik Konvertör, motorda yanan ve açığa çıkan çevreye zararlı gazların tutulması ve partikülleri yakarak egzozdan atan sistemdir. Amaç çevreye daha az yanmış ve yanmamış gaz salmaktır. Katalitik konvertör, egzoz basıncını düşürür. Egzoz emisyon muayenesinde dışarı atılan yanmış gazların ölçümü yapılır. Bu ölçüm sonucu aracınız uygun değerler aralığında ise emisyon pulu verilir. Değerler yüksek ise emisyon muayenesinden kalırsınız. Katalizör, tıkalı veya arızalı ise: egzozdan kötü koku gelir, yakıt tüketimi artar, motor performansı ve çekişi düşer, katalizör içinde kırıklık oluşmuşsa arkadan tıkırdama sesleri gelir. CleanDrive egzoz emisyonlarını %60'a kadar düşürür.


Dizel Partikül Filtresi (DPF)

Partikül Filtresi, kıymetli madenlerlerden yapılmış, motorda yanan ve açığa çıkan, çevreye zararlı gazların tutulmasını sağlayan, belirli doluluk oranına ulaştığında sensörlerin bilgi iletimi sayesinde aracın egzozu ısıtmasıyla 600 dereceye ulaştığında, partikülleri yakarak egzozdan atan sistemdir. Amaç çevreye daha az yanmış ve yanmamış gaz salmaktır. Emisyonu azaltmak ve egzozdan kurumların atılmasını en aza indirmek için motor egzoz gazlarından partikülleri toplar. Kurumlar partikül filtresi kanalları içinde birikir ve filtrenin tıkanmasını önlemek için araç düzenli aralıklarla rejenerasyon yapar. Rejenerasyon belirli bir süre sonra verimli olmaz. Filtre içindeki aşırı kurum, motor performansının düşmesine ve rejenerasyon esnasında filtrenin çatlamasına yol açabilir. Arıza lambası, DPF içinde arıza olduğunu göstermek için yanar. Böyle durumda acilen temizlenmesi gerekir.

Önemli: Egzoz parçaları, DPF rejenerasyonu sırasında yüksek sıcaklıklara çıkar. Yanabilir maddeler aracınız altındaki kızgın egzoz parçaları ile temas edip alevlenebilir. Aracınızı kağıt, yaprak, kuru ot veya yanabilir maddeler üzerine park etmeyiniz. Kapalı garaja girer girmez stop ediniz.


EGR Valf

Egzoz gazı geri dönüşüm sistemidir. Araç rölantide çalışırken egzoza gitmesi gereken yanmış gazın içerisindeki yanmamış olan gazlar EGR valf sayesinde kapak açılarak tekrar hava kanalına aktarılır. Amaç çevreye daha az yanmış ve yanmamış gaz salmaktır. Bu valf açılıp kapandığı için zamanla kirlenir ve zarar görür veya devamlı açık kalır en tehlikeli durumdur ya da devamlı kapalı kalır. Motor ve turbo zarar görür. Ayrıca kontrol ünitesine bilgi göndererek arıza lambası yakar veya aracı korumaya alır. Bunların yaşanmaması için temizlik önemlidir.