Ambeleye kalkmak (diesel runaway) motorun devirlenerek kendini yok etmesidir. Motorun yanma odasına yağ girmesi sonucu araç kendi kendine kontrolsüzce devirlenmeye başlar. Kontak kapatılsa dahi motor gürültü çalışmaya ve yoğun duman atmaya devam eder. Oldukça zararlı olan bu durum kısa sürede motorun yağsız kalarak yatak sarmasına neden olur.


Benzinli motorlar, sıkıştırılan hava/yakıt karışımını bujiler yardımıyla ateşler. Buji kıvılcım üretmezse herhangi bir yanma olmaz. Bu nedenle benzinli araçlarda ambeleye kalkma olmaz. 

Dizel motorlar, önce hava yanma odasının içerisinde sıkıştırılır, sonra sıkıştırılan hava yakıtla beslenir. Hava sıkıştırıldığı zaman yüksek sıcaklıklara ulaşır ve yakıt patlamayı sağlar. Fazla yakıt gelmesi veya yağ yakması sonucu motor kendi kendini çevirmeye başlar. Bu da motorun ambeleye kalkmasına neden olur.


Ambeleye Kalkma Nedenleri?

- Motora fazla yakıt gitmesi

- Motor yağının yakıta karışması

- Fazladan motor yağı konması

- Enjektörlerde oluşan sorunlar

- Motor bloğu sorunları

- Yakıt pompası sorunları


Araçlarda turbo motor yağını kullanır, zaman içinde yağ kaçırmaya başlarsa turbo doğrudan emme manifolduna yağ gönderir ve yağın yakıt gibi yanmasına neden olur. Yanma odasına sızan yağı yakıt gibi kullanır. Emme manifolduna yağ veya yağ buharı girerse, motor emme zamanındayken yanma odasında yağ emilir ve sıkıştırıldığında mazot gibi yanmaya başlar. Yeteri kadar yağ sağlanıyorsa motor kendi kendine devir çevirip kendini beslemeye başlar çünkü yağ yakıldıkça daha fazla yağ buharı üretilir ve daha fazla yağ buharı motorun daha fazla beslenmesine sebep olur. Bu olurken yağ yakıt olarak kullanılır ve bitene kadar bu durum devam eder.

 

Ambeleye Kalkan Motor Nasıl Durdurulur?

Kontak kapatmak işe yaramaz, motor kendi kendine döngüye girmiştir. Aracınız manuel ise en yüksek vitese alıp frene basın ve ayağınızı debriyajdan çekin bu motoru durdurur ancak bu işlem sırasında kavrama zarar görebilir.

En etkili yöntem havayı kesmektir hava gitmezse yanma işlemi olmaz ve motor durur. Bunun için yangın tüpü motorun hava girişine sıkabilir veya bir bezle tıkamak gerekir.


Aracın bakımlarını zamanında yapmak aracınızı korur. Keyifli sürüşler.