Motor İkaz Lambası Sarı Yanıyor

İkaz ışığı sarı renkli ise, motorda ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Hemen servise başvurulmalıdır.


Motor İkaz Lambası Kırmızı Yanıyor

Kırmızı renkli ikaz ışığını gördüğünüzde aracınızı sağa çekerek durmalısınız. Çünkü kırmızı ışık motorun arıza moduna bile geçemediği çok ciddi problemler olduğunun ifadesidir. Bu ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir. Çekici ile götürülmelidir.


Motor İkaz Lambası Yanıp Sönüyor

Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir. Bu sorun kolay çözülebilecek bir sistem hatası da olabilir, motorun ciddi hasarlar alacağı problemlere de işaret ediyor olabilir. Servise başvurulmalıdır.


Motor İkaz Lambası Sürekli Yanıyor

İkaz ışığı sürekli yanıyorsa, uyarının rengine bakın. Eğer sarı renkli ise aracınızı servise kadar götürebilirsiniz. Eğer kırmızı ise hemen araçtan inin ve çekici çağırın. Yaşanan bir aksaklıktan dolayı aracı servise götürdüğünüz halde arıza lambası yanmaya devam ediyorsa arıza kaydı araç hafızasından silinmemiş veya hasar giderilememiştir.


Motor İkaz Lambası Neden Yanar?

Araçta ikaz lambaları yanıyorsa motor bileşenleri birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışamıyor demektir. Motoru oluşturan yakıt, ateşeme, hava emiş ve egzoz sistemlerden biri bile hasar görse motor ikaz lambaları yanmaya başlar.

Arıza lambasının yanmasına sebep olan hasar bölgeleri;

• Hava akış sensörü

 Oksijen sensörü

 Katalitik konvertör (katalizör)

 Yakıt enjektörleri

 Isıtma bujileri veya buji kablosu

 EGR valf

 Termostat

 Akü

 Yakıt dolum kapağı


Motor İkaz Lambası Söndürme İşlemi

Arıza tespiti için araç beynine bağlanan tespit cihazı ile sorunun kaynağını öğrenilir ve arıza bilgisi silinebilir. İkaz ışığının yanmasına sebep olan arıza geçici bir durumsa, arıza bilgisi sistemden silinir ve ikaz ışığı söner. Fakat ciddi bir sorun varsa sistemden silseniz bile sorun giderilene kadar motor ikaz ışığı yanmaya devam eder.


Motor Arıza Lambası Kendiliğinden Söner mi?

Araçta bazı sorunlar düzeltilip ikaz ışığı kendiliğinden sönebilir. Eğer arıza lambası yakıt kapağı düzgün kapatılmadığından yanıyorsa, bir sonraki yakıt dolum işleminden sonra ışığın söndüğünü görebiliriz. Bazı durumlarda akü kutup başlarını söküp takmakta ışığı söndürebilir.


CleanDrive Türkiye Keyifli Sürüşler Diler.